Care ar trebui să fie nevoința tinerilor?

– Părinte, cuviosul Paisie Aghioritul spunea că mulți sfinți ar fi dorit să trăiască în vremea noastră ca să se nevoiască. Care ar trebui să fie nevoința tinerilor în acest context?

– Este ușor pentru tineri să se nevoiască, dacă vor. Trebuie să fie bine încadrați în Biserică, iar ceea ce-i ajută foarte mult către sfințenie este să aibă un program zilnic. Atunci vor avea roade duhovnicești, pentru că omul, dragi copii, și mai ales voi care acum sunteți aici, dacă nu aveți sfințirea harului, dacă nu simțiți că vă mângâie harul, atunci nu veți avea dispoziție către nevoință, deoarece pricinile de păcat sunt foarte aproape și ne trag foarte ușor către ele. Vedeți, pentru a vă lua diploma, dacă nu stați să studiați după un program anume, este mai mult ca sigur că nu o veți lua în mod magic. Cu atât mai mult sfințenia, care este socotită știința științelor și arta artelor, trebuie să fie făcută cu un program. Ajută foarte mult contactul cu un îndrumător duhovnicesc.

Dialog între Părintele Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedi din Sfântul Munte și tinerii seminariști din Alba Iulia în Cuvânt din Sfântul Munte: Omiliile Arhimandritului Efrem, Egumenul Mănăstirii Vatopedi, în România, Ediție îngrijită de Mănăstirea Vatopedi, 2011, pp. 223-224.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *