Drepturile Omului nu ne vin din piețele de sclavi ale Atenei sau Romei

Cât va dura până când vom înțelege că vulgata modernității nu este decât creștinism secularizat? Drepturile Omului nu ne vin din piețele de sclavi ale Atenei sau Romei, ci din demnitatea egală a tuturor oamenilor, propovăduită de Evanghelie. Pe când modernitatea luminilor exaltă individul sau societatea, creștinismul se apleacă plin de dragoste asupra persoanei umane libere, demne și solidare cu semenii. Persoană: nici individ egoist, urmărindu-și interesul într-o lume darwinistă, unde supraviețuiește doar cel mai puternic, nici turmă aservită unui absurd și utopic ideal de societate.

Ne-o reamintește un alt părinte fondator al Europei unite – cel mai important, poate – Robert Schuman: „Democrația își datorează existența creștinismului. Ea s-a născut în ziua în care omul a fost chemat să realizeze în viața sa trecătoare demnitatea persoanei umane, prin libertatea individuală, prin respectul dreptului fiecăruia și prin practicarea iubirii frățești pentru toți semenii. Niciodată înainte de Hristos nu au fost formulate asemenea idei. Democrația este, așadar, legată de creștinism, doctrinar și cronologic. Ea s-a întrupat odată cu el, încetul cu încetul, prin îndelungi tatonări, uneori chiar cu prețul greșelilor și al recăderii în barbarie.”

Adrian Papahagi, Creștinul în cetate: manual de supraviețuire, Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 28-29.

Puteți cumpăra cartea Creștinul în cetate: manual de supraviețuire accesând acest link: https://l.profitshare.ro/l/5050781

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *