Esențialul e invizibil pentru ochi

Vulpea tăcu și îl privi multă vreme pe micul prinț.

– Te rog… îmblânzește-mă! spuse ea.

– Aș vrea, răspunse micul prinț, dar nu prea am timp. AM prieteni de descoperit și multe lucruri de cunoscut.

– Nu cunoști decât lucrurile pe care le îmblânzești, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei un prieten, îmblânzește-mă!

– Ce trebuie să fac? zise micul prinț.

– Trebuie să ai multă răbdare, răspunse vulpea. Te vei așeza la început ceva mai departe de mine, așa în iarbă. Mă voi uita la tine cu coada ochiului, iar tu nu vei zice nimic. Limbajul e sursă de neînțelegeri. Dar, în fiecare zi, te vei putea așeza un pic mai aproape…

A doua zi micul prinț se întoarse.

– Ar fi fost mai bine să te întorci la aceeași oră, spuse vulpea. Dacă vii, de pildă, la patru după-amiaza, încă de la trei am să încep să fiu fericită. Cu cât ora va înainta, cu atât eu mă voi simți mai fericită. La ora patru deja mă voi agita și mă voi neliniști; voi descoperi prețul fericirii! Dar dacă vii oricând, nu voi ști niciodată la ce oră să-mi împodobesc inima… E nevoie de un ritual.

– Ce este un ritual? întrebă micul prinț.

– Și asta e ceva de mult uitat, zise vulpea. E ceea ce face ca o zi să fie diferită de celelalte zile, o oră de celelalte ore. Există un ritual, de pildă, la vânătorii mei. Dansează joia cu fetele din sat. Atunci joia e o zi minunată! Mă duc să mă plimb până la vie. Dacă vânătorii ar dansa oricând, zilele ar semăna între ele, iar eu n-aș mai avea vacanță.

Astfel micul prinț îmblânzi vulpea. Iar când ora plecării era aproape:

– Ah! Zise vulpea… Am să plâng.

– E din vina ta, spuse micul prinț, eu nu-ți doream răul, dar tu ai vrut să te îmblânzesc…

– Desigur, spuse vulpea.

– Dar ai să plângi! zise micul prinț.

– Desigur, spuse vulpea.

– Atunci nu câștigi nimic!

Ba câștig, zise vulpea, datorită culorii grâului. Apoi adăugă: Du-te să mai vezi o dată trandafirii. Ai să înțelegi că al tău e fără seamăn pe lume. Ai să te întorci să-ți iei rămas-bun și am să-ți dăruiesc un secret.

Micul prinț se duse să vadă trandafirii.

– Nu semănați deloc cu trandafirul meu, nu sunteți încă nimic, le spuse el. Nimeni nu v-a îmblânzit și nici voi n-ați îmblânzit pe nimeni. Sunteți la fel cum era vulpea mea. Nu era decât o vulpe asemănătoare cu o sută de mii de alte vulpi. Dar mi-am făcut-o prietenă, iar acum e fără seamăn pe lume.

Iar florile de trandafir erau foarte stingherite.

– Sunteți frumoase, dar sunteți reci, le mai spuse el. Nu poate muri cineva pentru voi. Firește, despre floarea mea de trandafir un trecător obișnuit ar crede că vă seamănă. Dar ea singură e mai importantă decât voi toți, deoarece pe ea am stropit-o. Deoarece pe ea am pus-o sub un glob de sticlă. Deoarece pe ea am adăpostit-o după un paravan. Deoarece ei i-am omorât omizile (în afară de două-trei pentru fluturi). Deoarece pe ea am ascultat-o plângându-se sau lăudându-se sau uneori chiar tăcând. Deoarece este floarea mea de trandafir.

Și se întoarse spre vulpe.

– Adio, zise el…

– Adio, zise vulpea. Iată secretul meu. E foarte simplu: nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi.

– Esențialul e invizibil pentru ochi, repetă micul prinț spre a ține minte.

– Timpul pe care l-ai petrecut cu trandafirul tău este ceea ce face ca trandafirul tău să fie atât de important.

– Timpul pe care l-am petrecut cu trandafirul meu… zise micul prinț spre a ține minte.

– Oamenii au uitat acest adevăr, zise vulpea. Dar tu nu trebuie să-l uiți. Devii răspunzător pentru totdeauna față de ceea ce ai îmblânzit. Ești răspunzător față de floarea ta de trandafir…

– Sunt răspunzător față de floarea mea de trandafir… repetă micul prinț, spre a ține minte.

Antoine de Saint-Exupéry, Micul Prinț, Editura Rao, București, 2014, pp. 67-72.

Puteți cumpăra cartea Micul Prinț accesând acest link: https://l.profitshare.ro/l/4752827

Sursă imagine: atlantikenglish.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *